Best oLive.gr

 (+30) 6937 438844 -45 

     

Κατηγορίες

Το ελαιόλαδο στην κοσμετολογία

Οι λαοί της Μεσογείου από πολύ νωρίς έχουν αναγνωρίσει τα οφέλη του ελαιολάδου ως καλλωπιστικό προϊόν για σώμα, δέρμα και μαλλιά.

Στην πραγματικότητα, οι πρώτες χρήσεις του ελαιολάδου ήταν για το φαίνεσθε του σώματος μέσω εξωτερικής κι όχι εσωτερικής χρήσης, γεγονός πράγματι αξιοπερίεργο. Στην αρχαία Αίγυπτο, τη Ρώμη , και την Ελλάδα , το ελαιόλαδο εμποτιζόταν με βότανα και αρωματικά χόρτα για την παραγωγή καλλυντικών , καθώς και φάρμακων . Για γενιές το ελαιόλαδο υπήρξε πηγή πολλών θεραπειών ομορφιάς, από την κορυφή του κεφαλιού του ανθρώπου ως και τα πέλματα των ποδιών του . Πολλοί ιστορικοί της αρχαιότητας ήταν εκείνοι που εκτίμησαν την αξία του τόσο για την υγεία όσο και για τη βελτίωση της κατάστασης του δέρματος.

Ο Όμηρος, μιλώντας γι’ αυτό, το χαρακτήρισε ως το υγρό χρυσάφι της Μεσογείου. Ο Ιπποκράτης από την άλλη, αναφέρει στον Ιπποκράτειο Κώδικα μια σειρά από εφαρμογές του λαδιού της ελιάς σε δερματικές παθήσεις. «Είναι το φάρμακο μας, είναι ο χρυσός μας». Το λάδι της ελιάς θεωρούνταν από αρχαιοτάτων χρόνων είδος πολυτελείας και το διέθεταν περισσότερο όσοι ανήκαν στις υψηλότερες κοινωνικές τάξεις. Χρησιμοποιούνταν δε σε διάφορες στιγμές της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, τόσο των αντρών όσο και των γυναικών.

Χάρη στην περιεκτικότητά του σε πολύτιμα συστατικά, το ελαιόλαδο αφήνει το δέρμα καθαρό και απαλό κι έτσι δύναται να το συναντήσει κανείς στην ιστορία ως καθαριστικό μέσο, το οποίο συχνά αρωματιζόταν με διάφορα αιθέρια έλαια που κάλυπταν την έντονη μυρωδιά του και του έδιναν ένα απαλό ευχάριστο άρωμα.

Αλλά όχι μόνο! Αθλητές χρησιμοποιούσαν το ελαιόλαδο για να αλείφουν το σώμα τους πριν από κάποιο αγώνα καθώς πίστευαν στις χαλαρωτικές του ιδιότητες αλλά και γιατί θεωρούσαν ότι δίνει στους μύες ελαστικότητα. Γυναίκες από την άλλη, σε πολλές περιοχές ανά τους αιώνες, το άπλωναν στα μαλλιά τους για να τα κάνουν πιο λαμπερά και δυνατά. Οι θεές του Ολύμπου δε, χρησιμοποιούσαν ένα είδος αλοιφής από ελαιόλαδο, το οποίο πίστευαν ότι έχει θαυματουργικές ιδιότητες και για το σώμα, ενώ Οι γυναίκες της Ρώμης χρησιμοποιούν το ελαιόλαδο για να καταπολεμήσουν την ακμή αλλά και τις ραγάδες μετά από μια εγκυμοσύνη και η αρχαία ινδική ολιστική τεχνική Ayurveda προτείνει τη χρήση αυτού του στοιχείου της φύσης και του νερού προκειμένου να φέρουμε το δέρμα σε μέγιστη ενυδάτωση και ομορφιά. Θα πρέπει να τονίσουμε ακόμη, ότι το ελαιόλαδο, εκτός των παραπάνω, χρησιμοποιούνταν πολλές φορές και για το μακιγιάζ. Σε ορισμένες περιοχές ανά τον κόσμο για παράδειγμα, γυναίκες έφτιαχναν ένα είδος πολτού τρίβοντας μια ρίζα καρύδας, που είχαν αφήσει για 40 ημέρες μέσα στο χώμα, με ελαιόλαδο και έβαφαν μ’ αυτόν τον τρόπο τα μαλλιά τους. Οι χρήσεις του πολλές και η ιστορία του μεγάλη. Μια ιστορία η οποία μας αγγίζει έως σήμερα. Οι ερευνητές συνεχίζουν να ψάχνουν αποδείξεις της θεραπευτικής και καλλωπιστικής ιδιότητας του.

Στην πραγματικότητα, πριν από λίγο καιρό, οι αρχαιολόγοι σε ανασκαφή των Μυκηνών αποκάλυψαν μια λίστα απαριθμώντας διάφορες αλοιφές που αποτελούνται από ελαιόλαδο και διάφορα αρωματικά , όπως μάραθο, τριαντάφυλλο, φασκόμηλο, και κάρδαμο. Η ανάπτυξη μιας επιστήμης που ασχολείται αποκλειστικά με την ανθρώπινη ομορφιά, της Κοσμετολογίας, έφερε την επανάσταση στη χρήση του ελαιολάδου.

Αντιμετωπίζεται σήμερα ως ένα αυτόνομο καλλυντικό ή ως βασικό συστατικό σε διάφορες κρέμες, μάσκες καθώς επίσης και πολλά άλλα καλλυντικά. Η σύγχρονη Κοσμετολογία παρέχει όλες εκείνες τις πληροφορίες και τις γνώσεις που αφορούν τον χώρο της ομορφιάς και συμβάλλουν στον ορθολογικό σχεδιασμό καλλυντικών προϊόντων που ξεχωρίζουν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους. Έτσι, η επιστήμη αυτή επιλέγει το ελαιόλαδο, ένα έλαιο με πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων, να αποτελεί βασικό συστατικό πολλών καλλυντικών παρασκευασμάτων της. Αφρόλουτρα, κρέμες προσώπου ημέρας και νύκτας, κρέμες και λάδια σώματος, αντηλιακά, λοσιόν και σαπούνια μερικά από τα άπειρα προϊόντα που παράγονται με βάση το ελαιόλαδο.

Την επόμενη φορά που θα προσθέσετε ελαιόλαδο στην σαλάτα σας ή στο φαγητό σας, σίγουρα θα σας έλθει κατά νου αυτή η ενημέρωση!

Σχετικά με Εμάς

Καριέρα - Συνεργάτες